Translate

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Γ.Τ.Ο. - Γενετικώς Τροποποιημένοι Οργανισμοί (GMO)

Oι ΓΤΟ (GMO) συνοδεύονται από κινδύνους βλάβης του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου ή όχι;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσδιορίζει εάν και κατά πόσο είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ένα ιδιαίτερο νομικό καθεστώς για τους ΓΤΟ. Στον επιστημονικό τομέα υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: η πρώτη (που είναι η κυρίαρχη ιδέα στις ΗΠΑ) θεωρεί ότι η γενετική μηχανική είναι συνέχεια των παραδοσιακών τεχνικών. Επομένως, , δεν χρειάζεται να υιοθετηθούν ιδιαίτερες κανονιστικές ρυθμίσεις για τους ΓΤΟ, αλλά αρκούν οι υπάρχουσες που εφαρμόζονται για όλα τα νέα προϊόντα που εισάγονται στην αγορά..
Η δεύτερη άποψη θεωρεί ότι οι τεχνικές της μοριακής βιολογίας δημιουργούν οργανισμούς που συνεπάγονται ενδεχόμενους κινδύνους που αφορούν, τόσο στην υγεία, όσο και στο περιβάλλον. Η ιδιαιτερότητα των κινδύνων που σχετίζονται με τους ΓΤΟ δεν εντοπίζεται μόνο στην ύπαρξη ενός νέου γονιδίου σε ένα φυτό ή μίας πρωτεΐνης που περιέχεται σε τροφές προερχόμενες από ΓΤΟ, αλλά αφορά το σύνολο του τρόπου παραγωγής τους, από τη φύτευσή τους μέχρι τη τελική κατανάλωση. Με άλλα λόγια, οι πιθανοί κίνδυνοι από τους ΓΤΟ είναι:
• Πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών
• Αλλοίωση της φυσικής χλωρίδας με μη προβλέψιμες συνέπειες
• Μείωση της βιοποικιλότητας
• Πιθανή επανεμφάνιση ασθενειών
Αυτή η άποψη βρίσκει έκφραση στο κανονιστικό πλαίσιο για τους ΓΤΟ στην Ε.Ε (Regulation (EC) No 1829/2003 and Directive 2001/18/EC).
Απαιτείται Επισήμανση των ΓΤΟ (GMO);
Η επισήμανση πρέπει να είναι σαφής και να διατυπώνεται με τις φράσεις «γενετικά τροποποιημένο» ή «παράγεται από γενετικά τροποποιημένο» ή «περιέχει γενετικά τροποποιημένο». Δεν απαιτείται επισήμανση για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που περιέχουν Γ.Τ.Ο. σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 0,9 % και εφόσον η παρουσία είναι τυχαία ή τεχνικά αναπόφευκτη.

Ποια τάση παρατηρείται στην Ελλάδα;
Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τροφίμων αρχίζουν να παρακολουθούν την παρουσία ή όχι ΓΤΟ στα προϊόντα τους καθώς πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και μεγάλοι όμιλοι ξενοδοχείων απαιτούν ήδη δηλώσεις Non - GMO από τους παραγωγούς – προμηθευτές τους. Επιπλέον διαδίδεται ολοένα και περισσότερο η πιστοποίηση τροφίμων και ζωοτροφών ως Non GMO.
Η μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, Green Peace, έχει αναρτήσει σχετική λίστα με επιχειρήσεις ανά κλάδο η οποία βρίσκει μεγάλη απήχηση στον Έλληνα καταναλωτή. 
Δείτε την λίστα: http://www.greenpeace.org/raw/content/greece/press/118523/gmo-guide.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου