Translate

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Συσκευασμένα Πουλερικά: Επιμόλυνση με Campylobacter

Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά σύνηθες να βρεθεί Campylobacter στο ωμό κοτόπουλο. Επαναφέρω στη μνήμη μας τη μεγάλη έρευνα που έγινε και παρουσιάστηκε απο την EFSA, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία του μικροοργανισού σε πολύ υψηλό ποσοστό στα αναλυθέντα δείγματα πουλερικών. Αν και η παρουσία του Campylobacter θεωρείται φυσιολογική, ως ένα βαθμό, η αξιολόγηση της επικιδυνότητας  του και οι προληπτικές ενέργειες εξετάστηκαν τότε σαν CaseStudy
Θα πρέπει όμως να προσθέσουμε τα δεδομένα της νέας έρευνας, η οποία μας  δίνει στοιχεία για το βαθμό μόλυνσης της εξωτερικής επιφάνειας των συσκευασμένων πουλερικών (West of Scotland Food Liaison Group (WOSFLG)/ SURVEY OF CAMPYLOBACTER CONTAMINATION OF PACKAGED POULTRY).


 Τα αποτελέσματα της  έρευνας έδειξαν ότι περίπου το 12% των δειγμάτων ήταν μολυσμένα. Το Campylobacter  συχνά αποτελεί την αιτία της βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης με πάνω απο 6000 καταγεγραμένες περιπτώσεις  το 2009. Η μόλυνση εμφανίζεται συνήθως ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μη καλοψημένων πουλερικών ή μέσω της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.  
Για το λόγο αυτό συνιστάται στους καταναλωτές να  κρατάνε τα ωμά πουλερικά χωριστά από τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα  τόσο κατα τη διάρκεια διατήρησης τους όσο και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Η μεταφορά ωμών πουλερικών στο σπίτι  τους θα ήταν καλό να γίνεται σε  χωριστές σακούλες και θα πρέπει να αποθηκεύονται  στο κάτω μέρος του ψυγείου, μακριά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας θα πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών ή άλλων ωμών τρόφιμων, και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποτρέπεται η έμμεση μόλυνση, μέσω των σκευών ή των επιφανειών. Το σωστό και καλό μαγείρεμα μας απαλλάσει απο πολούς κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου